Viziunea acupuncturii asupra alergiilor

Viziunea acupuncturii asupra alergiilor

In viziunea acupuncturii, alergiile tin de ficat, si anume de energia ficatului care nu functioneaza cum trebuie ci devine rebela si incepe si invadeaza diverse organe.
Ficatul ca si energetica are mai multe corespondente in acupunctura: ii corespunde primavara ca anotimp - ceea ce explica de ce alergiile se declanseaza in special in acest sezon; are ca emotii asociate frustrarea, supararea, furia, si este afectat de acestea in special daca aceste emotii au ramas fara o exteriorizare (omul le tine in el si se macina pe interior).
Ficatul si colecistul guverneaza viziunea, planificarea, organizarea, initiativa, precum si implementarea deciziilor si atingerea obiectivelor. Astfel in patologie cand este afectat ficatul (din cauze emotionale), omul in mod sistematic simte ca nu isi poate atinge anumite obiective, se simte blocat sau obstructionat (apare frustrarea!), omul poate deveni furios, irascibil, sau dimpotriva - in loc sa explodeze, implodeaza, devine apatic, fara chef, deprimat, dar din cauza ca nu exteriorizeaza aceste frustrari energia ficatului este blocata si "creste presiunea in sistem".
Deoarece organismul nu poate sa scape de aceasta presiune interioara prin modul natural (exteriorizarea/solutionarea emotiilor) cand presiunea din interior atinge un punct critic se deschide o alta "valva" de prea-plin: cea fizica.

Energia ficatului incepe sa invadeze diverse structuri ale organismului ca un uragan care matura tot ce ii sta in cale si se poate exterioriza sub forma de alergii, eczeme pe piele, urticarii, dureri de cap, hipertensiune arteriala, iar in cazuri mai grave boli autoimune. Merita mentionata aici tiroidita autoimuna ca si ilustrare a celor mentionate mai sus, deoarece omul nu spune ce are pe suflet iar acele frustrari care il macina "ii stau in gat".
Interesanta este corespondenta dintre sensul figurat si cel propriu in anumite afectiuni. In cazul alergiilor si bolilor autoimune (in mare doar o diferenta de amplitudine intre ele) omul se macina emotional, dar cand se macina prea mult sau de prea mult timp, incepe si se macina chiar la propriu - anticorpii din bolile autoimune sau alergii sunt soldati care ataca structuri proprii ale organismului si le distrug. Organismul se distruge pe sine insusi in incercarea de a distruge intrusul, care de multe ori nu e altceva decat o emotie puternica pe care organismul incearca sa o elimine.
Abordarea terapeutica in acupunctura in ceea ce priveste alergiile este complexa deoarece acestea sunt varful ice-berg-ului. Terapeutul face intai un diagnostic complet si afla care sunt motivele care au dus la dezechilibrele din ficat. Acestea pot fi emotionale, dar pot fi si de cauza alimentara, stil de viata sau dezechilibrele altor organe care afecteaza indirect si ficatul. In functie de asta se alege strategia de tratament.