Tipuri de Acupunctura

Tipuri de Acupunctura

Tipuri de acupunctura
Desi exista multe scoli de acupunctura si medicina orientala care ii initiaza pe cei doritori in teoria generala si aplicatiile clinice ale acupuncturii, practicarea acesteia ramane o forma de arta. Multi practicieni recunoscuti au dezvoltat stiluri personale de acupunctura, bazandu-se pe experienta lor clinica si pe studii. Tehnicile mentionate mai jos sunt, totusi, cele folosite de marea majoritate a practicienilor.

Medicina traditionala chinezeasca
Acesta este un termen general pentru stilul de acupunctura in care sunt instruiti si care este folosit de majoritatea practicienilor. Intrucat este cel mai extins grup, exista o gama larga de tehnici folosite si de protocoale de tratament. Majoritatea studiilor clinice recente privind acupunctura se refera, de obicei, la tehnici de tratament sau protocoale bazate pe teoria medicinei traditionale chineze.

Acupunctura japoneza
Acesta este un stil de acupunctura care necesita pregatire suplimentara, dincolo de teoria si practica medicinei traditionale chineze. Tehnicile acupuncturii japoneze au scopul general de folosire a unei stimulari cat mai reduse pentru a se crea cel mai mare efect. Spre deosebire de medicina chineza, acupunctura japoneza foloseste de obicei ace mai subtiri, mai putine puncte si mai putina stimulare, prin insertia mai superficiala a acelor, pana la punctul in care acul abia atinge pielea. In plus, desi acest lucru nu este caracteristic doar acupuncturii japoneze, practicienii folosesc abdomenul ca pe un instrument pentru diagnostic in mod mai frecvent decat in alte tipuri de acupunctura.

Acupunctura coreeana
Aceasta este o alta categorie destul de larga, care in practica include unele tehnici unice si aplicatii, precum si tehnici si teorie din medicina traditionala chineza si acupunctura japoneza. In general, se foloseste mai mult teoria celor cinci elemente si se pune mai mult accent pe tipul constitutional, atunci cand se alege tipul de interventie. Acupunctura manuala coreeana este un subset popular al acupuncturii coreene, in care mainile sunt considerate un microsistem al intregului organism. In cadrul acestui sistem pot fi diagnosticate si tratate afectiuni ale intregului organism doar prin tratarea mainii. Aceasta este similara cu teoria acupuncturii auriculare (vezi mai jos).

Acupunctura celor cinci elemente
Este un tip special de practica a acupuncturii, care poate fi asemanator celui al acupuncturii japoneze, dar are tendinta de a se concentra mai mult pe natura psiho-spirituala a persoanei pentru vindecarea bolii – inclusiv a bolilor fizice. Acest stil de acupunctura necesita o pregatire suplimentara, superioara medicinei traditionale chineze. Majoritatea practicienilor sunt specializati in acupunctura celor cinci elemente sau cel putin au facut o pregatire suplimentara in acest domeniu.

Acupunctura auriculara
Aceasta poate fi considerata atat o tehnica adjuvanta, cat si un domeniu de supraspecializare. Acupunctura auriculara foloseste urechea ca un microsistem sau o reprezentare a intregului organism. Prin diagnosticarea si tratarea urechilor pot fi tratate orice afectiuni din organism, inclusiv problemele psihologice. O arie in care acupunctura auriculara este folosita la scara larga este in centrele de dezintoxicare de alcool si droguri, in vederea indepartarii dependentei.