Stiati ca

Acupunctura este o disciplina-cheie a medicinei traditionale chineze, ea facand apel la ace fine pentru a stimula puncte precise de pe corp care corespund organelor si functiilor acestora. Este eficienta mai ales in diminuarea stresului, in dureri si in toxicomanie.

Rolul acelor este de a stimula puncte precise, care poarta fiecare un nume si care sunt corespunzatoare fiecarui organ. Aceasta stimulare reechilibreaza fluxul energetic al organismului si face parte din cadrul unui tratament medical complex, in care se folosesc in egala masura moxe, prescriptii medicinale, un regim alimentar adaptat si exercitii fizice, cum ar fi Tai Chi Chuan. Acupunctura este bazata conceptual pe filosofia tao, yin si yang, pe cele opt principii si cele cinci elemente.

Oamenii de stiinta occidentali au oferit diverse teorii explicative ale acupuncturii: pentru unii, acele actioneaza asupra sistemului nervos, pentru altii, acestea elibereaza endorfine – analgezice naturale ale organismului. Cu toate acestea, misterul inca planeaza cu privire la efectele spectaculoase asupra bolilor cronice sau asupra patologiilor care nu se manifesta prin nicio durere anume, precum si asupra starii generale a pacientului. O abordare holistica chineza, mai mult filosofica decat stiintifica, ne ofera un raspuns mai satisfacator: boala afecteaza individul la toate nivelurile. Problemele fizice dezechilibreaza spiritul si emotiile, acest lucru avand la randul sau efect asupra organului care le este asociat. De exemplu, un dezechilibru al functiei hepatice se poate manifesta prin accese irationale de furie.

In literatura stiintifica de specialitate, numarul de materiale care se refera la efectele acupuncturii este in crestere si exista o serie de comentarii critice stiintifice. Zonele potentiale de cercetare includ biologia fundamentala si biochimia acupuncturii, efectele sale la nivel celular, efectele asupra sistemelor corpului (precum sistemul imunitar si sistemul nervos) si factorii genetici ce coreleaza raspunsurile cu terapia acupuncturii.

Se poate spune ca eficacitatea acupuncturii tine seama si de energetica individuala si de respectarea si aplicarea principiilor medicinei traditionale chineze.

In Statele Unite, acupunctura este practicata pe mai mult de 1 milion de oameni, rezultand anual aproximativ 10 milioane de vizite de tratament. Acupunctura este administrata printr-o varietate de furnizori de servicii de sanatate, pornind de la medicii conventionali pana la practicienii medicinei traditionale chineze. In mod curent, acupunctura se foloseste in mod considerabil in durerea cronica si acuta.