Despre Acupunctura

Despre Acupunctura

Acupunctura este o specialitate medicala ce apartine domeniului vast al medicinei traditionale chineze. Aceasta arta de diagnosticare, prevenire și tratament al bolilor are o vechime de peste 5.000 de ani. Tara de origine este China, unde ea poate fi considerata ca o emblema medicala. Ulterior s-a extins si in tarile din vecinatate: Japonia, Coreea ,India, Vietnam, precum si alte tari asiatice.
Primele tratate chinezesti au fost scrise cu cel putin 2000-3000 ani in urma (cea mai importanta “Canonul medicinei”), autorii acelor tratate fiind capi de scoala si medici consultanti ai imparatului, avand rang de ministru.
Bazele acestei stiinte au fost puse pe vremea Imparatului Galben (770-220 inainte de Christos) prin „Internal Clasic of Medicine” NEYJING – cea mai veche carte de medicina cunoscuta pana in zilele noastre. Prima carte de specialitate despre etiologia, patogeneza, simptomele bolilor in Medicina Traditionala Chineza  apartine lui Cao Yuanfang din timpul dinastieie SUI (518-618) si se numeste „Tratamentul cauzelor si simptomelor diferitelor boli”.
Desi veche de mii de ani in indepartatul orient, practica acupuncturii este destul de noua la noi astazi. Se incearca prin acest tip de terapie sa se trateze sau macar sa se amelioreze o multime de boli.
Conform teoriei Medicinei Traditionale Chineze, viata si sanatatea sunt mentinute de o “energie” numita “Qi”,orice dezechilibru sau perturbare a acestei energii Qi ducand la boala. Acupunctura are rolul de a debloca si regulariza circulatia acestei energii, restabilind astfel echilibrul energetic.