Ce este Presopunctura

Ce este Presopunctura

Derivata din medicina traditionala chineza, presopunctura, denumita si digitopunctura, este o tehnica de stimulare a punctelor de acupunctura prin apasare cu degetele. Ea actioneaza cu precadere asupra simptomelor si permite ameliorarea efectelor unei maladii, dar, de obicei, nu este suficienta pentru a trata cauza.

PRINCIPII

•    Presopunctura se bazeaza pe o conceptie energetica despre viata si sanatate. Suntem sanatosi atata vreme cat energia circula liber prin corp. Daca aceasta circulatie a energiei este tulburata, încetinita sau chiar blocata, organismul sufera si poate avea loc instalarea bolii.

•    Stimularea anumitor puncte ale corpului ridica obstacolele din calea energiei si favorizeaza însanatosirea. Acesta este modul de functionare a acupuncturii. Presopunctura aparti­ne, la fel ca si acupunctura, ansamblului de practici manuale ale medicinei traditionale chineze si are numeroase elemente comune cu shiatsu si do-in sau Jin Shin Do.

•    Este o practica simpla, numita de prima linie, adica nu are nevoie de materiale pentru a putea fi pusa în aplicare oriunde si în orice clipa.

•    Aceasta simplitate are si un revers: In afara problemelor usoare si concrete, presopunctura nu este suficienta. Ea trebuie asociata cu alta terapie (fitoterapie chineza sau europeana, homeopatie, medicina clasica alopata etc.).

CE TRATEAZA PRESOPUNCTURA

•    Presopunctura permite reducerea dozelor de antialgice si/sau de antiinflamatoare, caci efectul ei principal este atenuarea durerii.

•    Puteti recurge la presopunctura daca aveti dureri de spate, de ceafa sau de cap si daca suferiti de dureri articulare sau musculoligamentare.

•    Presopunctura v-ar putea fi utila pentru a trata urmarile unui traumatism, tulburarile functionale respiratorii sau digestive (greata, varsaturi, constipatie, balonari etc.) sau în caz de alergie. Ea face parte din ingrijirile paliative.

•    Practicata regulat, presopunctura ar putea întari sistemul imunitar si ameliora starea dvs. generala; daca aveti reumatism cronic, de exemplu, veti putea reduce tratamentul clasic.

•    Daca ar trebui sa consultati un acupunctor, dar va temeti de ace, medicul v-ar putea recomanda sa recurgeti la presopunctura.